Dr.Tube Custom Shop

It's all about tone. Your tone.

Naar aanleiding van vele verzoeken van klanten heeft Dr.Tube de Custom Shop geopend. In de Dr.Tube Custom Shop worden high-end buizen gitaarversterkers gebouwd naar de wensen van de klant.

Dr.Tube Custom Shop versterker.In de Dr.Tube Custom Shop versterkers staat een uitstekende tone voorop. Elk detail is zo ontworpen en gemaakt dat deze de tone verbetert. Dit klinkt heel erg voor de hand liggend, maar in de dagelijks praktijk hier in de werkplaats is gebleken dat bij haast alle huidige gitaarversterkers op de markt dit niet zo is. Bij de meeste versterkers staat een goedkope prijs voorop in plaats van een echt goed geluid.

De vraag kwam ook of de versterker kleiner en lichter in gewicht kon worden gemaakt. Niet iedereen heeft meer zin om met een gemodificeerde zware 100W Super Lead te sjouwen waarbij als het volume op één staat deze eigenlijk al te hard gaat.

Dr.Tube heeft nu een twee kanaals versterker concept ontwikkeld die erg veelzijdig gebouwd kan worden. Hieronder een aantal mogelijkheden van dit concept.

Voor de eindtrap kan er gekozen worden voor twee of vier EL84, 6V6, EL34/KT77/6CA7 of 6L6GC/5881/7027 buizen. Voor een versterker van 50W of minder kan er ook gekozen worden voor een GZ34, 5U4G (30W-50W) of een EZ81, 5Y3 (15W-20W) gelijkrichtbuis. De gelijkrichting kan schakelbaar worden gemaakt tussen silicium diodes of de gelijkrichtbuis met de standby schakelaar.

Voor de voorversterker (preamp) is er heel erg veel mogelijk, zolang het maar in 12 knoppen past. Er zijn al een aantal versterkers gemaakt die een indruk geven van wat er allemaal mogelijk is.

Dr.Tube Custom Shop Brit Rock 50.Dr.Tube heeft een eenvoudige 1½ kanaals versterker gebouwd, waarbij beide kanalen dezelfde toonregeling delen (vandaar de 1½ kanaal aanduiding). Hier is een “Plexi” Clean kanaal gerealiseerd die een goede crunch biedt voor de slagpartijen, maar ook goed echt clean kan worden gebruikt. Dit kanaal reageert erg goed op de volumepotmeter van de gitaar. Het Overdrive kanaal biedt een goed Lead/Solo geluid. Er is duidelijk een groot overlap tussen de kanalen wat de veelzijdigheid van deze versterker alleen maar vergroot. De Gain potmeter van het Overdrive kanaal heeft een Pull More Gain functie waarmee de gain verder wordt “opgepept” en de amp tot in van Halen territorium komt. De Treble potmeter heeft een Pull Shift functie waarmee de tone iets “Scooped” wordt. Een Pull Fat functie op de Bass potmeter en een Pull Bright functie op de Plexi Gain potmeter zijn ook veel gevraagde opties. Beide kanalen zijn uiteraard per footswitch te schakelen.

Dr.Tube Custom Shop Rock 50.Voor de gitaristen die meer controle en mogelijkheden willen is er ook een 2½ kanaals uitvoering waarin beide kanalen een eigen toonregeling hebben. Het Overdrive kanaal is gesplitst in twee sub kanalen met één gedeelde toonregeling (vandaar de 2½ kanaal aanduiding) zodat er ook nog een goed solo boost geluid beschikbaar is. Ook hier hebben de Gain potmeters van beide Overdrive kanaal een Pull More Gain functie waarmee de gain verder wordt “opgepept” en de amp tot in van Halen territorium komt. De Treble potmeters hebben ook hier een Pull Shift functie waarbij de tone iets “scooped” wordt. Alle kanalen zijn uiteraard per footswitch te schakelen.

De speakeruitgangen zijn zonder impedantieschakelaar (die tone kan “sucken”) uitgevoerd. De 4 ohm en 8 ohm uitgangen zijn met dubbele jacks uitgevoerd en de 16 ohm uitgang met een enkele jack. Hierdoor hoeven twee speaker cabinetten niet meer te worden doorgelust. Elk cabinet gebruikt zo zijn eigen speaker snoer.

Een zeer transparante seriële FX Loop is ook mogelijk, en deze is ook per footswitch te schakelen.

Er zit ook al een echte drie kanaals Custom Shop aan te komen, maar omdat er dan een nieuw en dieper chassis nodig heeft is dit nog in ontwikkeling.

Er zijn ook al bassisten die interesse hebben in een Dr.Tube Custom Shop bass amp! Dus binnenkort meer hierover.