Marshall JCM2000 Stable Bias Mod

Achtergrond.

JCM2000 DSL100.De vroege (1997-2003) Marshall JCM2000 DSL50, DSL100, TSL100 en TSL122 versterkers hebben vaak last van een niet stabiele rust­stroom instelling (drifting bias). Dit probleem kan lastig te constateren zijn op de werkbank omdat het vaak pas na een half uur (of meer) spelen/testen kan optreden. Het gevolg van deze bias drift is dat de rust­­stroom van de eind­­buizen langzaam maar zeker oploopt tot dat de eind­buizen knal rood / oranje staan te gloeien en de HT zekering (soms) opblaast. Als deze fase is bereikt dan zijn de eind­­buizen meestal al defect en aan vervanging toe. Vaak gebeurt dit met twee van de vier (DSL100, TSL100 en TSL122) of één van de twee (DSL50) eind­buizen, aan de rechter kant (gezien van achteren).

Er circuleren allerlei wilde verhalen hierover op het internet in de diverse gitaar­versterker fora maar de meeste hiervan slaan de plank mis. Dr.Tube heeft dit probleem zeer uitgebreid onderzocht en een een­voudige en elegante maar zeer betrouwbare en goedkope oplossing voor dit probleem ontworpen.

Oorzaak van het probleem.

De primaire oorzaak van dit probleem zit in de hoofd­printplaat. Dat is de printplaat met de buizen er op. Als de code op deze printplaat JCM2-60-00 of JCM2-60-02 is, dan heb je al of zal je binnenkort te maken krijgen met dit probleem. Door de hitte geproduceerd door de buizen wordt het printplaat materiaal langzaam maar zeker een heel klein beetje geleidend. Op een aantal plaatsen op deze printplaat lopen de printbanen met de hoog­spanning van de eindtrap (doorgaans zo’n 450V) en de printbanen met de negatieve rooster­­­spanning (de bias­spanning) voor de eindbuizen vlak naast elkaar. Op één plaats is de afstand tussen deze twee printbanen nog niet eens 1mm! Hierdoor gaat de hoog­­spanning deze negatieve rooster­­spanning een beetje omhoog “trekken” en loopt de rust­­stroom van de eindbuizen op. Deze ruststroom zal blijven oplopen tot dat de eindbuis­stroom verzadigt en de eindbuis zich zelf vernietigt of de HT zekering laat smelten, maar meestal smelt de zekering te laat.

Dr.Tube heeft (tot nu toe) dit probleem alleen geconstateerd met de JCM2-60-00 en de JCM2-60-02 print­platen. Op deze print­platen zitten (vaak) ook nog eens verkeerde stuur­­rooster weerstanden (JCM2-60-00: R55, R57, R62 & R70, JCM2-60-02: R7, R10, R66, R70). Deze zijn dan 220kΩ in plaats van de gewenste 5.6kΩ. Hierdoor wordt het probleem van de instabiele bias nog verder verergerd! Bij de latere TL10-60-02 printplaten zijn deze bias problemen (nog) niet geconstateerd en zijn ook de correcte stuur­­rooster weerstanden gemonteerd.

Marshall biedt een nieuwe complete hoofd printplaat aan als "oplossing" voor dit probleem. Deze oplossing is niet bepaald goedkoop maar ik heb al de eerste berichten ontvangen dat ook deze printplaten last hebben van het zelfde probleem. Dat is natuurlijk niet zo verwonderlijk omdat de print layout van de probleem plekken niet is veranderd op de nieuwe printplaten.

Oplossing van het probleem.

Dr.Tube JCM2000 Stable Bias kit.De oplossing voor dit probleem is uiteindelijk erg eenvoudig: haal alle bias componenten weg van de hoofd­printplaat en plaats deze op een eigen printplaatje, geïsoleerd van de hoofd­printplaat (en de hoog­­spanning). Pen 5 van de buis­voeten van de EL34 eindbuizen moeten dus ook geïsoleerd worden van de hoofd­printplaat; dit is cruciaal!

Dr.Tube heeft hiervoor een klein print­plaatje ontworpen welk eenvoudig is te monteren in deze verster­kers. Er is een complete kit leverbaar met alle benodigde componenten. Dit printje bevat de nieuwe bias componenten en wordt tussen de hoofd­printplaat en het bias-pot printje gemonteerd. Het hiervoor extra benodigde kabeltje wordt meegeleverd. Verder moeten er een aantal draden tussen het extra printje en de hoofdprintplaat worden gesoldeerd. De hoofd­printplaat moet echter wel enigszins worden gemodificeerd waarbij pen 5 van de EL34’s vrij moet worden gemaakt van de printplaat. Dit kan met een Dremel, maar Dr.Tube levert hiervoor speciale en hele handige holle boortjes zodat dit klusje zo is geklaard.

Dr.Tube JCM2000 Stable Bias kit in de versterker.Op het nieuwe printje komen ook de nieuwe koppel condensatoren voor de fasedraaier (PI). Het printje is zo ontworpen dat de originele condensatoren van de hoofd­printplaat hier op passen (mocht je dat willen) maar ook Wima MKP10, Orange Drops, MKT1813's, Mallory 150 of MKS condensatoren passen er op. Standaard wordt het bias printje met Wima MKP10 condensatoren geleverd omdat Dr.Tube die het beste vindt klinken.

Dit printje is als kit te bestellen in de Online Store van Dr.Tube. Er is een versie voor de DSL50 en DSL100 versterkers en een versie voor de TSL100 en TSL122 versterkers. Het zelf installeren van dit printje vereist wel bovengemiddelde vaardigheden. Je moet in staat zijn om een JCM2000 te disassembleren en weer te assembleren zonder schroefjes over te houden of connectors verkeerd terug te steken. Je moet ook de hoofd printplaat aanpassen met een Dremel of een holle boor en je moet kunnen solderen. Op zich is dit allemaal geen "rocket science" maar als je dit alles nog nooit eerder hebt gedaan dan is het wellicht wijs om deze werkzaamheden te laten uitvoeren door iemand met meer ervaring. Deze kit kan natuurlijk ook door Dr.Tube worden ingebouwd. De kosten voor het inbouwen (inclusief het complete printplaatje) bedragen € 125,00.

Voor reparatiebedrijven, amp-modders en winkels zijn er ook kale printjes leverbaar met alleen de "moeilijke" componenten zoals de connectors en het extra kabeltje: Bare Kit.