Reparaties

Dr.Tube repareert & modificeert (buizen)gitaar­­­­versterkers en andere interessante muziek gerelateerde analoge (niet buizen) elek­tronische audio apparatuur. In tegenstelling tot verreweg de meeste andere reparatiewerkplaatsen, waarbij "hij doet het weer" als voldoende wordt gezien, wordt er bij Dr.Tube voor gezorgd dat een versterker niet alleen "het weer doet" maar daadwerkelijk ook echt weer goed klinkt! Dit is een subtiel maar toch heel erg belangrijk verschil!

Veel voorkomende gitaar­versterker reparaties bij Dr.Tube zijn:

 • Retube:
  Het vervangen van de buizen. Buizen slijten nu eenmaal en hebben niet het eeuwige leven. Een gitaar­­­­versterker met versleten buizen, kan brommen, dun en futloos klinken, moeilijk "door de mix prikken" en kan erg ruisen en/of knetteren (gebakken ei geluiden).
 • Recap:
  Het vervangen van (opgedroogde) elektro­­lytische conden­satoren (elco's). Door de constructie van elco's en de hoge tempera­turen in buizen­­­­versterkers, zijn deze onder­delen onder­hevig aan slijtage. Een gitaar­­­­versterker met versleten elco's kan brom­men, verlies van gain hebben, muf en suf klinken, last hebben van "spook-noten" (ghosting) en moeilijk "door de mix prikken". Elco's hebben een maximale levens­­duur van tussen de 10 en 15 jaar. Dus bij heel veel oude(re) amps is het dus hard nodig om de elco's te vervangen, ook al zien ze er nog goed uit!
 • Bias mod:
  Bij het vervangen van de eind­buizen moet altijd (op enkele uitzonderingen na) de rust­stroom (de bias) van de eind­buizen opnieuw worden afgesteld. Dit is erg belangrijk voor een goede sound en een redelijke levensduur van de eindbuizen. In (haast) alle Mesa Boogies, de meeste Peaveys en veel oude Fenders zit geen bias pot. De bias mod is het inbouwen van een bias potmeter (om de rust­stroom te kunnen instellen) en één of meerdere meet­­­weerstanden om ook daad­­werkelijk de rust­stroom te kunnen meten.
 • Grote onderhoudsbeurt:
  Een klassieke oude Fender, Marshall, Vox, London City (etc.) versterker is vaak al meer dan 30, 40 of 50 jaar oud. Net zoals bij een oude auto heeft zo'n versterker dan dringend een grote onderhouds­beurt nodig. Dit is doorgaans een combinatie van een retube, recap en andere werk­zaamheden. Na zo'n beurt klinkt zo'n versterker weer zoals deze 30, 40 of 50 jaar geleden uit de fabriek kwam. Dr.Tube gebruikt nieuwe maar "oude stijl" componenten voor reparaties en onderhoud zodat deze versterkers in de tijdsgeest van toen ze werden gemaakt kunnen worden gerepareerd. In een aantal gevallen worden deze onderdelen speciaal voor Dr.Tube gemaakt.
  Dit soort grote beurten zijn vaak flinke klussen die niet eventjes tussen neus en lippen worden uitgevoerd. Dit zijn doorgaans wel erg leuke klussen om te doen!
 • JBL D120F & D130F reconen:
  Er zijn al vele jaren geen geschikte reconekits leverbaar voor deze klassieke speakers. Nu gelukkig weer wel, waardoor deze speakers weer kunnen schitteren! Zie de JBL D120F & D130F Recone Service pagina voor meer info.

Sommige versterkers laten zich beter repareren dan anderen. Notoire "lastige" amps zijn bijvoorbeeld:

 • De meeste moderne amps
  In haast alle moderne amps worden printplaten gebruikt. Als er gesoldeerd moet worden (en dat is haast altijd het geval) dan zal doorgaans de betreffende printplaat er eerst uit moeten worden gehaald. Dat is niet moeilijk maar is vaak wel veel werk waarbij vaak alle potmeters en jacks etc. eerst los moeten worden geschroefd voor dat de printplaat er uit kan. Soms moet er zelfs het één en ander aan bedrading worden los gesoldeerd.
 • Alle Mesa Boogie amps
  Veel oudere Mesa Boogie amps maken doorgaans gebruik van de bekende VacTec VTL5C1 opto couplers om diverse zaken in deze amps te schakelen. Deze opto's gaan gegarandeerd een keer stuk. Omdat de printplaten vast bedraad zijn en deze opto couplers vaak op elkaar gestapeld gemonteerd op de print zitten, kan van het vervangen van een dergelijk opto coupler een helse reparatie maken. Dit komt gelukkig maar zelden voor.
  Er zit in (haast) geen enkele Mesa Boogie amp een bias pot.
  Tegen beter weten in is Dr.Tube ondertussen dé specialist geworden voor dit soort lastige Mesa Boogie klusjes!
 • De Fender Blues / HotRod Deluxe / DeVille's en de jaren 1990+ reissues
  Deze amps hebben zeer fragiele print­platen, kwetsbare bedrading en maken gebruik van kwalitatief matige componenten. Dit maakt het repareren van deze apparaten al gauw erg tijdrovend.
 • Sommige moderne Laney amps
  In sommige amps maakt Laney gebruik van SMD componenten, zelfs tussen de pennen van de buisvoeten. Dit is natuurlijk een gegarandeerd recept voor ellende en heel erg vervelende (en erg dure) reparaties.