Reparatie Buizenversterkers

Dr.Tube repareert & modifi­ceert buizen­versterkers en andere interessante muziek gerelateerde analoge (niet buizen) elek­tronische audio appa­ratuur. Deze pagina gaat over audio, hifi en hi-end buizen­versterkers, zo­wel vin­tage als nieuw. Zie de Reparatie Gitaarversterkers pagina voor reparaties aan buizen gitaar­versterkers.

Dr.Tube heeft ruime er­varing met het repareren van onder andere de vol­gende merken audio, hifi en high-end audio­­versterkers:
Air Tight, AMC, Audio Innovations, Audio Note, Audio Research, Audiomat, Audion, Beard, Bocama, Cayin, Conrad Johnson, Copland, Croft, Dynaco, Dynavox, EAR, Fatman, Geloso, Grant, Jadis, Jasmine, JJ, Jolida, Kebschull, KR, Leak, Lectron, Lua, Lumley, Marantz, McFarlow, McIntosh, Melody, Ming Da, MOSCode, Music Angel, Musical Fidelity, Papworth, Pathos, Philips, Prima Luna, Pure Sound, Quad, Radford, Sonic Frontiers, Spark, Sun Audio, Synthesis, T+A, Unison Research, Vincent, VTL, Yaqin, Yarland…

Veel voorkomende buizen­versterker reparaties bij Dr.Tube zijn:

Retube

Dit is het vervangen van de buizen. Buizen slijten nu een­maal en hebben niet het eeuwige leven. Een buizen­versterker met ver­sleten buizen kan:

  • brommen,
  • vervormen,
  • erg ruisen en/of knetteren (gebakken ei geluiden),
  • minder vermogen hebben.

Het is opvallend hoeveel buizen­versterkers er ter reparatie worden aan­geboden waarvan, met name, de eindbuizen compleet afgespeeld en versleten zijn. Men heeft kennelijk de neiging om veel te lang door te spelen met oude buizen. Dat is niet wijs. Als een eindbuis aan het eind van zijn leven uit­eindelijk het loodje legt dan veroorzaakt dat vaak ook schade aan de versterker zelf. In het ergste geval sneuvelt er een uitgangs­trafo. Duur, zonde en onnodig!

Recap

Dit is het vervangen van (opgedroogde) elektro­lytische conden­satoren (elco’s). Door de con­structie van elco’s en de hoge tempera­turen in buizen­versterkers, zijn deze onder­delen onder­hevig aan slijtage. Een buizen­versterker met ver­sleten elco’s kan:

  • verlies van gain hebben,
  • weinig punch,
  • muf en suf klinken,
  • minder vermogen hebben.

Elco’s hebben in buizen­versterkers een maximale levens­duur van 10 tot 15 jaar. Dus bij heel veel oude(re) versterkers is het dus hard nodig om de elco’s te vervangen, ook al zien ze er nog zo goed uit!

Dr.Tube is erg goed gesor­teerd in kwalitatief goede elco’s specifiek voor gebruik in buizen­versterkers.